Ponowne wykorzystywanie informacji sektora publicznego a ochrona danych osobowych według ogólnego rozporządzenia o ochronie danych oraz dyrektywy 2003/98/WE – wybrane zagadnienia - Sybilski, Dominik (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
Informacje sektora publicznego (ISP), które są przekazywane każdemu zainteresowanemu do ponownego wykorzystywania, mogą zawierać dane osobowe. Problem kolizji prawa do wykorzystywania informacji z podstawowym prawem do prywatności i ochroną danych osobowych jest niezwykle aktualny. Ustawa z 25.2.2016 r. o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego weszła w życie 16.6.2016 r. Obecnie trwają prace nad reformą prawa krajowego, która ma na celu wykonanie przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, które zacznie obowiązywać od 25.5.2018 r. W przypadku ponownego wykorzystywania ISP, gdy zagrożona jest ochrona prywatności i ochrona danych osobowych, konieczne jest stosowanie zrównoważonego podejścia. Dotyczy to zarówno prawodawcy na etapie projektowania aktów prawnych, jak i dysponentów danych udostępniających ISP do ponownego wykorzystywania. Pomocne w tym zakresie mogą być wytyczne Grupy Roboczej art. 29 zawarte w opinii 06/2013 w sprawie otwartych danych i ponownego wykorzystywania ISP.
Keywords: sektor publiczny; dane osobowe; informacje sektora publicznego; RODO; informacja publiczna