Trolling prawnoautorski (copyright trolling) a nadużycie prawa podmiotowego - Skibińska, Anna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
Gwałtowny rozwój technologiczny oraz legislacja obejmująca coraz to nowe dziedziny życia społecznego sprawiają, że zmianom podlega również specyfika ochrony prawnoautorskiej w Polsce. Stosunkowo nowym zjawiskiem jest m.in. trolling prawnoautorski (w świecie anglojęzycznym znany jako: copyright trolling lub IP trolling). W niniejszej pracy przedstawiona zostanie jego definicja oraz wyróżniki pozwalające na zakwalifikowanie danego zachowania jako prawnoautorskiego trollingu. Autorka omawia także wewnętrzną typologię tego pojęcia związaną z jego zakresem podmiotowym i przedmiotowym oraz związki prawnoautorskiego trollingu z instytucją nadużycia prawa podmiotowego uregulowaną w art. 5 KC. W podsumowaniu przedstawiono najistotniejsze skutki opisywanego zjawiska oraz postulaty de lege ferenda dotyczące kształtu ochrony prawnoautorskiej w polskim ustawodawstwie.
Keywords: trolling prawnoautorski; nadużycie prawa podmiotowego; autorskie prawa majątkowe; sieci peer to peer; ugoda materialnoprawna