Nowe formy szczególne czynności prawnych w Kodeksie cywilnym – dokumentowa oraz elektroniczna – a obowiązywanie rozporządzenia eIDAS - Adamczyk, Justyna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2017)
W niniejszym opracowaniu autorka opisuje zmiany w polskim porządku prawnym, które są następstwem przyjęcia rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 910/2014 z 23.7.2014 r. w sprawie identyfikacji elektronicznej i usług zaufania w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym oraz uchylającego dyrektywę 1999/93/WE. Autorka omawia nowelizację Kodeksu cywilnego ze szczególnym uwzględnieniem formy dokumentowej oraz elektronicznej. Porusza kwestię definicji dokumentu oraz wskazuje, czym jest informacja oraz nośnik, a także odwołuje się do prawa unijnego. Nawiązuje również do wybranych zagadnień regulowanych przez rozporządzenie eIDAS, np. usług zaufania czy eID. Opisuje wpływ rozporządzenia eIDAS na polską infrastrukturę techniczną. W podsumowaniu ocenia nowe przepisy i przedstawia swe wnioski oraz postulaty.
Keywords: nowelizacja; czynność prawna; forma dokumentowa; forma elektroniczna; dokument; informacja; nośnik; rozporządzenie eIDAS