Telemedycyna transgraniczna – problematyka prawa właściwego dla przypadków odpowiedzialności cywilnej podmiotów medycznych na gruncie prawodawstwa unijnego - Nowak, Aleksandra (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Coraz większą popularnością na gruncie europejskim cieszą się usługi opieki zdrowotnej świadczone z wykorzystaniem innowacyjnych technologii informacyjno-komunikacyjnych. Tak zwana telemedycyna ma szansę stać się w przyszłości jednym z filarów systemu opieki zdrowotnej – zarówno w wymiarze lokalnym, jak i ogólnoeuropejskim. Na szczególną uwagę w tym kontekście zasługują transgraniczne usługi telemedyczne, które – choć niewątpliwie niosą za sobą liczne korzyści – wobec braku harmonizacji regulacji na szczeblu wspólnotowym stanowią przedmiot istotnych kontrowersji. W niniejszym opracowaniu Autorka poddaje ten problem analizie, a w szczególności ramy normatywne, w jakich telemedycyna funkcjonuje na poziomie prawodawstwa wspólnotowego.
Keywords: telemedycyna transgraniczna; telemedycyna; odpowiedzialność podmiotów medycznych; Unia Europejska; prawo właściwe