Zakres skuteczności regulacji art. 190a § 2 KK dla zwalczania działań sprawczych związanych z tzw. kradzieżą tożsamości w sieci Internet - Siemkowicz, Piotr (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest analiza art. 190a § 2 KK, a w szczególności próba odpowiedzi na pytanie, jaka jest w praktyce skuteczność przedmiotowego przepisu dla zwalczania przestępstw, które wiążą się z wcześniejszym przejęciem danych dotyczących tożsamości innej osoby za pośrednictwem sieci Internet, a następnie wykorzystania tych danych dla działań przestępczych. Autor zwraca także uwagę na przykładowe techniki, którymi posługują się przestępcy w celu wyłudzania danych osobowych bądź ich przejęcia, a także sygnalizuje potencjalne zagrożenia istniejące w sieci Internet, a wiążące się z udostępnianiem danych osobowych oraz wizerunku przez użytkowników, w tym zwłaszcza na tzw. portalach społecznościowych. W opracowaniu przedstawiono także analizę nowego zjawiska, którym jest podszywanie się przez sprawców pod tzw. wirtualne postacie funkcjonujące w ramach gier typu MMORPG. Ostatecznie w opracowaniu wskazano na postulowaną konieczność dokonania zmian legislacyjnych w zakresie regulacji czynu z art. 190a § 2 KK, które mogą przyczynić się do poprawy skuteczności tego przepisu w zakresie ścigania sprawców przestępstwa „kradzieży tożsamości”.
Keywords: kradzież tożsamości; wizerunek; dane osobowe; wirtualna postać; sieć Internet; podszywanie się pod inną osobę