E-wymiar sprawiedliwości w aspekcie europejskim na przykładzie projektu e-CODEX - Łuczak-Noworolnik, Lucyna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie projektów wielkoskalowych z grupy Large Scale Pilots,które mają upowszechnić wykorzystywanie środków komunikacji elektronicznej w sprawach transgranicznych. Rezultaty projektów z założenia mają usprawnić przedłużające się postępowania sądowe, zniwelować problemy z doręczeniami pocztowymi oraz wyeliminować konieczność osobistego stawiennictwa w sądach. Tym samym analizowane projekty jawią się jako inicjatywy spełniające fundamentalną rolę w budowaniu europejskiego społeczeństwa informacyjnego.
Keywords: e-wymiar sprawiedliwości; Large Scale Pilots; elektronizacja wymiaru sprawiedliwości; e-sądownictwo; e-CODEX; e-SENS