Charakterystyka memów internetowych w kontekście wybranych zagadnień prawa autorskiego - Szabla, Ewelina (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
W niniejszym opracowaniu autorka przedstawia stosunkowo nowe zjawisko memów internetowych w kontekście ich znaczenia dla przepisów prawa autorskiego. Memy w odniesieniu do regulacji prawnych budzą wiele wątpliwości interpretacyjnych. Temat ten nie był do tej pory przedmiotem odrębnej analizy autorskoprawnej, trudno także poszukiwać tego terminu, przynajmniej na razie, w orzecznictwie. Szczególnej analizie poddane zostaje pojęcie, specyfika i struktura memów, jak również ich potencjalna kwalifikacja jako utworów w rozumieniu autorskoprawnym. W opracowaniu przedstawiona została problematyka wielowymiarowego charakteru memów internetowych jako utworów. Autorka omawia także skutki przyznania memom ochrony autorskoprawnej, skupiając się w tym przedmiocie na konsekwencjach, jakie niesie za sobą znowelizowana regulacja parodii, pastiszu i karykatury.
Keywords: cyberkultura; memy internetowe; memy; utwór; utwór zależny; utwór samoistny; prawo autorskie; ochrona prawa autorskich