Zgoda(-y) na otrzymywanie newslettera z informacjami handlowymi drogą e-mailową - Mielniczuk, Martyna (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Aby otrzymać newsletter zgodnie z prawem, wyrażamy jedną zgodę czy kilka osobnych zgód? Wyrażamy ją/je w sposób wyraźny czy dorozumiany? Na co właściwie zgadzamy się, „zapisując się” do newslettera? Na jakiej podstawie różni adresaci od tego samego nadawcy otrzymują newsletter o różnej treści? Czy zgody zazwyczaj są zbierane od konsumentów zgodnie z prawem? Celem niniejszego opracowania jest wskazanie, jakie zgody przedsiębiorcy powinni uzyskać, chcąc przysyłać konsumentom swoje newslettery i jak zgodnie z prawem powinni je zbierać, z uwzględnieniem profilowania. W rzeczywistości bowiem wielu nadawców, czego odbiorcy zazwyczaj nie są świadomi, wysyła newsletter niezgodnie z przepisami. Autorka omawia najważniejsze zagadnienia związane ze zgodnym z prawem wysyłaniem do subskrybentów newsletteru e-mail z informacjami handlowymi w świetle przepisów dotyczących świadczenia usług drogą elektroniczną, prawa telekomunikacyjnego i ochrony danych osobowych.
Keywords: newsletter; informacja handlowa; marketing bezpośredni; e-mailing; telekomunikacyjne urządzenia końcowe; zgoda; przetwarzanie danych osobowych; usprawiedliwiony interes administratora danych; profilowanie; komunikacja elektroniczna; prawo telekomunikacyjne; RODO; świadczenie usług drogą elektroniczną