Prawne aspekty umów elektronicznych w Chińskiej Republice Ludowej - Michulec, Karolina (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Coraz częstsze korzystanie przez obywateli UE z usług chińskich firm, takich jak Alibaba czy Aliexpress, rodzi pytania prawne dotyczące formy regulacji transakcji zawieranych za pomocą takich portali. Celem niniejszego opracowania jest opisanie funkcjonowania umów elektronicznych oraz szeroko pojętego handlu elektronicznego w Chińskiej Republice Ludowej pod względem prawnym, w tym wskazanie zarówno na niedociągnięcia, jak i zalety przyjętych w Chinach regulacji prawnych.
Keywords: Chiny; system prawny; prawo umów elektronicznych; handel elektroniczny; podpis elektroniczny