Zmiany w elektronicznym postępowaniu upominawczym i zmiany w elektronicznych doręczeniach w świetle nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego z 27.11.2017 r. - Kaczmarek-Templin, Berenika (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest analiza projektowanych zmian Kodeksu postępowania cywilnego w przedmiocie elektronicznego postępowania upominawczego i elektronicznych doręczeń oraz ocena skutków nowelizacji. Elektroniczne postępowanie upominawcze funkcjonuje od kilku lat, jednakże potrzebne są modyfikacje, które usprawnią postępowanie. Elektroniczne doręczenia, które byłyby skuteczne w ramach całej procedury cywilnej, wymagają wprowadzenia odpo-wiednich przepisów szczegółowych, dlatego też projektowana nowelizacji wychodzi naprzeciw oczekiwaniom. W artykule przeprowadzona została wnikliwa ocena konsekwencji nowych przepisów oraz zaproponowane zostały zmiany, które pozwoliłyby zachować cele nowelizacji przy jednoczesnym uniknięciu wątpliwości i rozbieżności, które mogą się pojawić w odniesieniu do projektowanych norm.
Keywords: elektroniczne postępowanie upominawcze; doręczenia elektroniczne; Portal Informacyjny