Prawnie uzasadnione interesy jako podstawa przetwarzania danych online - Czerniawski, Michał (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Nie budzi wątpliwości, że przesłanką legalizującą przetwarzanie danych osobowych, która jest najbezpieczniejsza z perspektywy administratora danych działającego online i która jednocześnie przyznaje podmiotowi danych najpełniejszą kontrolę nad tym, co dzieje się z jego danymi, jest zgoda osoby, której dane dotyczą. Wraz z postępem technologicznym i rozwojem zautomatyzowanych metod przetwarzania danych osobowych, a także wzrostem ich złożoności, zwłaszcza w Internecie, uzyskanie zgody spełniającej przewidziane w przepisach prawa wymogi staje się zadaniem coraz trudniejszym i mniej praktycznym z punktu widzenia administratora. Stąd też, m.in. w kontekście przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych online, w przypadku danych niebędących danymi wrażliwymi, coraz częściej preferuje się przesłankę prawnie uzasadnionych interesów. W niniejszym opracowaniu autor analizuje przyczyny niewielkiej popularności prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez administratorów jako podstawy przetwarzania danych osobowych, z którą mieliśmy do czynienia w Polsce przed 25.5.2018 r., a także stawia tezę, że po rozpoczęciu stosowania RODO powołanie się na prawnie uzasadnione interesy jako taką podstawę stało się znacznie łatwiejsze.
Keywords: RODO; podstawa przetwarzania danych; zgoda; prawnie uzasadnione interesy; marketing