Badania kliniczne w świetle RODO - Kalinowska, Natalia; Oręziak, Bartłomiej; Świerczyński, Marek (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Stosowane w praktyce modele ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem ich danych osobowych w badaniach klinicznych budzą wiele wątpliwości prawnych. Kwestia ta wymaga wyjaśnienia w świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W niniejszej publikacji autorzy podejmują próbę uzasadnienia interpretacji przepisów RODO ułatwiającej prowadzenie badań klinicznych w Polsce. Zwracają przy tym uwagę na problematykę profilowania uczestników badań klinicznych oraz badaczy i innych członków zespołu badawczego, ponieważ jest to jedno z zagadnień budzących obecnie najwięcej problemów praktycznych.
Keywords: ochrona danych osobowych; RODO; profilowanie; badania kliniczne; prawo