Informatyzacja zasobów podmiotów wykonujących działalność leczniczą : interoperacyjność i ochrona danych – jak to działa? - Wojsyk, Kajetan (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest zwrócenie uwagi na specyfikę bardzo złożonego systemu, jakim jest system informacji w ochronie zdrowia, w ramach którego dochodzi do przetwarzania danych. Po pierwsze, chodzi tutaj o dane, których powszechne i bezwarunkowe udostępnienie stanowi korzyść społeczną i które mogą być wykorzystywane do różnych celów, niekoniecznie jedynie tego, dla którego system ten został stworzony. Po drugie, są to dane, które muszą być chronione, gdyż są danymi osobowymi, w tym danymi szczególnych kategorii.
Keywords: ochrona danych medycznych; otwieranie danych; interoperacyjność; rejestry publiczne; informacja w ochronie zdrowia; dokumentacja medyczna; repozytorium; archiwum głębokie