Dochodzenie roszczeń w aspekcie zapewnienia ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem ich danych osobowych - Gil, Izabella (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
W opracowaniu przedstawiono, jakie są zasady prowadzenia korespondencji elektronicznej w ramach wykonywanych przez profesjonalnych pełnomocników czynności. Celem artykułu jest ustalenie, czy adwokat lub radca prawny występuje w roli administratora danych osobowych w przypadku spraw powierzanych do prowadzenia, czy w roli przetwarzającego dane osobowe (procesora). W opracowaniu zwrócono uwagę na możliwości występowania kolizji pomiędzy obowiązkiem ochrony danych osobowych a obowiązkiem zachowania tajemnicy zawodowej przez profesjonalnych pełnomocników.
Keywords: adwokaci; radca prawny; dane osobowe; administrator; procesor