Inspektor ochrony danych – miejsce w organizacji, rola i zadania - Bar, Gabriela (Wydawnictwo C.H. Beck, 2018)
Na podstawie nowych przepisów o ochronie danych osobowych, zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) wsparciem dla administratorów danych i podmiotów przetwarzających mają być inspektorzy ochrony danych (IOD). Ich rolą – podobnie jak poprzednio administratorów bezpieczeństwa informacji (ABI) – jest działanie na rzecz zgodnego z prawem przetwarzania danych osobowych, zarówno w jednostkach administracji publicznej, jak i w sektorze prywatnym. Celem niniejszego opracowania jest wskazanie miejsca IOD w organizacji, jego roli i zadań.
Keywords: inspektor ochrony danych; dane osobowe; przetwarzanie danych osobowych; podmioty danych; naruszenia danych osobowych; niezależność inspektora ochrony danych; konflikt interesów; zawiadomienie Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych