Dwa oblicza prawa do dostępności cyfrowej - Polański, Przemysław (Wydawnictwo C.H. Beck, 2020)
W niniejszym artykule przedstawione zostanie pojęcie dostępności cyfrowej z obydwu perspektyw, tj. prawa autorskiego oraz prawa dotyczącego dostępności cyfrowej. Z jednej strony nastąpi przybliżenie norm prawnych składających się na prawo autorskie dotyczące dozwolonego użytku utworów przez osoby z niepełnosprawnościami. Z drugiej strony przybliżony zostanie techniczny standard WCAG 2.1 jako fundament prawa do dostępności cyfrowej stron internetowych i aplikacji mobilnych administracji publicznej.
Keywords: dostępność cyfrowa; dozwolony użytek dla osób z niepełnosprawnością cyfrową; WCAG 2.1