Biografia i akademia. Doświadczenia młodego pokolenia wrocławskich uczonych i artystów - Mrozowicki, Adam; Kajta, Justyna; Dubińska-Magiera, Magda; Skowron, Bartłomiej (Zakład Wydawniczy NOMOS, 2020)
Książka poświęcona jest biograficznym doświadczeniom przedstawicieli i przedstawicielek wrocławskiej Akademii Młodych Uczonych i Artystów (AMUiA), tzn. zespołu działającego na rzecz interdyscyplinarnej wymiany doświadczeń powstałego w 2010 roku przy Wrocławskim Centrum Akademickim. W ramach jednego z projektów AMUiA realizowanego w latach 2014-2019, zgromadzone zostały wywiady biograficzno-narracyjne z młodymi naukowcami i artystami, w których opowiadają oni o swojej drodze do świata nauki i sztuki. Badania pozwoliły na zgromadzenie materiałów stanowiących unikalny dokument historii mówionej młodego pokolenia wrocławskich ludzi nauki i sztuki. Wywiady realizowane były w małych, interdyscyplinarnych zespołach. Przybierały one postać rozmów i dyskusji na temat tego, czym jest współczesna nauka i działalność artystyczna, jak młodzi ludzie się w nich odnajdują, z jakimi barierami przychodzi im się mierzyć i jakie możliwości otworzyły się przed nimi, które nie zawsze były udziałem wcześniejszego pokolenia. Na książkę składa się socjologiczny wstęp oraz zapis 26 wywiadów z członkiniami i członkami AMUiA, w tym wywiadu z profesorem Tadeuszem Lutym, inicjatorem Akademii, członkiem honorowej Kapituły Akademii i osobą wspierającą wszystkie jej projekty. Prezentowane w publikacji wywiady pokazują bardziej ogólne procesy i refleksje dotyczące stawania się naukowcem i artystą w dużym mieście akademickim, jakim jest Wrocław. Opowiadają o roli znaczących innych, w tym rodziny, nauczycieli i akademickich mentorów, ścieżkach prowadzących do świata nauki i sztuki, definiowaniu nauki i roli naukowca i artysty we współczesnym świecie, o radzeniu sobie w łączeniu pracy naukowej z działalnością organizacyjną i administracyjną, dydaktyką oraz z życiem prywatnym. Dzięki temu książka stanowi ważny głos w dyskusji o możliwościach i warunkach pracy naukowej i artystycznej w Polsce, zwłaszcza w kontekście reform nauki i szkolnictwa wyższego.
Keywords: Akademia Młodych Uczonych i Artystów; biografia; naukowcy i artyści; wywiady