Bagatorìčnij fìnansovij prognoz – ìnstrument rozširennâ planuvannâ fìnansovogo upravlìnnâ v organach mìscevogo samovrâduvannâ - Miemiec, Wiesława (L'vìvs'kij nacìnal'nij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2011)
W opracowaniu przedstawiono nowy instrument zarządzania gospodarką finansową j.s.t., jakim jest wieloletnia prognoza finansowa. Omówiono zakres przedmiotowy tego planu, a także treść integralnych części uchwały w sprawie w.p.f, jakimi są wieloletnie przedsięwzięcia i prognoza kwoty długu. Zbadano również relacje, jakie muszą wystąpić pomiędzy danymi zawartymi w tych dokumentach. Ustalono, że wieloletnia prognoza finansowa jako strategiczny plan o charakterze kroczącym, uchwalany przez organ stanowiący j.s.t. na minimalny okres czterech lat, będzie przyczyniała się do stabilizacji gospodarki finansowej j.s.t.w perspektywie dłuższej niż jeden rok budżetowy.
Keywords: gospodarka finansowa; jednostki samorządu terytorialnego; prognoza finansowa