Obowiązki dostawców usług cyfrowych na gruncie ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa jako element poprawy bezpieczeństwa w świecie cyfrowym oraz przeciwdziałaniu cyberprzestępstwom - Kruk, Marta (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest usystematyzowanie oraz analiza obowiązków dostawców usług cyfrowych wynikających z przepisów o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa. W opracowaniu skupiono się także na wskazaniu, jakie podmioty są uznawane za dostawców usług cyfrowych w rozumieniu tej ustawy. Analizy obowiązków dokonano, odwołując się do odpowiednich przepisów prawa unijnego. Zwrócono także uwagę na odmienności w zakresie koniecznych do zrealizowania obowiązków związanych z wystąpieniem zdarzeń mogących mieć negatywny wpływ na cyberbezpieczeństwo wynikające z kwalifikacji takich incydentów jako istotne czy krytyczne oraz na kary, jakie mogą wiązać się z niedopełnieniem przez dostawców usług cyfrowych obowiązków wynikających z ustawy.
Keywords: cyberbezpieczeństwo; dostawcy usług cyfrowych; krajowy system cyberbezpieczeństwa; obowiązek