Dowód z opinii biegłego a ustalenie konkurencyjnego charakteru produkcji – audycji telewizyjnych - Glanc-Walkiewicz, Aleksandra (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy możliwe jest ustalenie charakteru danej audycji telewizyjnej jako utworu audiowizualnego i tym samym zaszeregowanie jej do danego gatunku w oparciu na dowód z opinii biegłego w procesie sądowym (czy też na podstawie innego środka dowodowego). Kwestia ta może być przydatna dla rozstrzygnięcia sprawy o zapłatę kary umownej za naruszenie przez twórcę wobec producenta zakazu konkurencji polegające na wykonaniu dzieła autorskiego, np. reżyserii, na rzecz innego podmiotu konkurującego na rynku usług audiowizualnych w zakresie gatunku utworu audiowizualnego/audycji telewizyjnej.
Keywords: opinia biegłego; audycja telewizyjna; utwór audiowizualny; serial paradokumentalny; tantiema; producent telewizyjny; konkurencja