Kryteria dopuszczalności stosowania monitoringu w miejscu pracy oraz związane z tym obowiązki pracodawcy w świetle reformy ochrony danych osobowych - Dąbrowska, Olga (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest analiza regulacji dotyczących stosowania monitoringu w miejscu pracy, wprowadzonych do polskiego porządku prawnego wskutek reformy ochrony danych osobowych. Wyjaśniwszy pojęcie i rodzaje monitoringu, autorka wskazuje i omawia podstawy prawne wdrożenia przez pracodawcę poszczególnych form monitoringu, formułuje warunki dopuszczalności ich stosowania oraz opisuje związane z tym obowiązki pracodawcy. Rozważania autorki opierają się na analizie przepisów prawa pracy i prawa ochrony danych osobowych, a także poglądów wyrażonych przez doktrynę, orzecznictwo, organy regulacyjne czy organizacje międzynarodowe.
Keywords: monitoring; miejsce pracy; dane osobowe; RODO; rozporządzenie ogólne o chronie danych osobowych; kodeks pracy; pracodawca; pracownik; administrator; podmiot danych; reforma ochrony danych osobowych; prywatność