Recognition of evidence inadmissibility in criminal process: The main scientific and theoretical concepts - Huzela, Michael (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Zróżnicowane podejście do uznania dowodów za niedopuszczalne jest jednym z podstawowych problemów procesu karnego, dlatego też rozwiązanie go ma znaczenie zarówno teoretyczne, jak i praktyczne. W artykule dokonano analizy różnych koncepcji uznania dowodów za niedopuszczalne, do których należą koncepcje: „owoc zatrutego drzewa”, „uczciwe błędy”, „srebrny talerz”, „herbata i atrament”, „rozbite lusterko” oraz „bezwzględne wykluczenie dowodów”. Głównym zadaniem autora tego artykułu jest przedstawienie najlepszych przykładów wykorzystania tych koncepcji w różnych sytuacjach, które występują w postępowaniu karnym.
Keywords: dowód; postępowanie karne; koncepcja uznania dowodów za niedopuszczalne