Zahist prav ìntelektual′noї vlasnistì na vinahodi korisnì modeli ta promislovì zrazki - Tarasenko, Leonìd (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
W artykule podjęta została kwestia ochrony własności przemysłowej. Autor analizuje regulacje prawne dotyczące tych stosunków prawnych, w tym przepisy Kodeksu Cywilnego Ukrainy, Ustawy Ukrainy „O ochronie praw do wynalazków i wzorów użytkowych”, Ustawy Ukrainy „O ochronie praw do wzorów przemysłowych”. W artykule zaprezentowane zostały procedury i sposoby ochrony praw patentowych. Ustalone zostało istnienie ogólnych i szczególnych sposobów ochrony tych praw. Autor dokonał analizy opinii sądów instancji wyższej na temat badań naukowych i stwierdził, że w sprawach dotyczących ochrony własności przemysłowej najczęściej stosowane są przez sądy metody ochrony ustalone w ustawodawstwie szczególnym. Stwierdził, że organy podatkowe przyczyniają się do ochrony praw własności intelektualnej, co obserwujemy podczas przepływu towarów przez granicę celną Ukrainy. Służą temu dane rejestru celnego, uzyskiwane podczas kontroli celnej. Po rejestracji towaru w celnym rejestrze ruchomości organy podatkowe na podstawie danych rejestru podejmują kroki w celu zapobieżenia przepływu towarów fałszywych przez granicę celną Ukrainy. Autor udowodnił, że prawo do eksploatowania wynalazku wzoru użytkowego lub wzóru przemysłowego jest uznawane jako wyłączne, ponieważ tylko właściciel patentu lub inna upoważniona osoba jest uprawniona do eksploatowania własności intelektualnej w zakresie danego z wynalazku wzoru użytkowego.Stwierdzone zostało, że ciężar udowodnienia tego, że proces wytwarzania produktów identycznych do tych, które były wyprodukowane z zastosowaniem chronionej patentem metody, spoczywa na osobie podejrzanej o naruszenie praw intelektualnych. Taka osoba musi obalić ustalone przez prawo domniemanie braku autentyczności danego towaru. Autor twierdzi, że publikacje w mediach dotyczące naruszeń praw własności intelektualnej mają charakter prewencyjny i odstraszają potencjalnych oszustów. Ponadto dowodzi, że tylko sąd może podjąć decyzję w sprawie uznania nieważności patentu, a wykaz podstaw do uznania nieważności patentu jest wyczerpujący. Głównymi podstawami do uznania patentu za nieważny jest brak chronionych prawem dóbr. Sąd w sporach dotyczących uznawania nieważności patentu może zobowiązać Państwowy Urząd Patentowy Ukrainy do wniesienia do Państwowego Rejestru Patentów Ukrainy informacji o unieważnieniu odpowiedniego patentu w zakresie wynalazku wzoru użytkowego i wzoru przemysłowego, nakładając jednocześnie na Urząd Patentowy obowiązek opublikowania tej informacji w Dzienniku Urzędowym pt. „Własność przemysłowa”.
Keywords: ochrona patentowa; wynalazek; naruszenie; sąd