Stanovlennâ ta rozvitok kafedri civìl′nogo prava ta procesu na ûridičnomu fakul′tetì L′vìvs′kogo unìversitetu - Bojko, Andrìj Mihajlovič; Kossak, Volodimir (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2016)
Artykuł został poświęcony rozwojowi nauki prawa cywilnego i procesu cywilnego na Uniwersytecie Lwowskim od 1784 roku. Wśród naukowców prawa cywilnego w okresie od XVIII do pierwszej połowy XIX wieku wyróżnione zostały prace B. Borzaha, A. Pfleher, J. Vinivarter, I. Hrasl, K. Hüttner. Analizie poddano także prace A. Lopushanskiego i A. Horaka w dziedzinie prawa i procedury cywilnej.Prawo cywilne i proces były najbardziej zaawansowanymi dziedzinami naukowymi na Wydziale Prawa Uniwersytetu Lwowskiego w ostatniej ćwierci XIX–pierwszej tercji XX wieku. Badania naukowe w tej dziedzinie prowadzone były przez ukraińskich i polskich naukowców, należą do nich zwłaszcza O. Ohonovski M. Kabat, E. Rittner, A. Balasits, S. Dnistriansky, V. Verhanovski.Lata międzywojenne można uważać za okres największego rozwoju nauki prawa i procesu cywilnego na Wydziale Prawa Uniwersytetu Lwowskiego. Właśnie w tych latach powstało kilka odrębnych szkół akademickich z prawa cywilnego na czele z R. Longchamps de Bérier, E. Tilley i K. Stefko.W ostatnich dziesięcioleciach badania naukowe w dziedzinie prawa cywilnego były prowadzone z uwzględnieniem stanowienia na Ukrainie państwa prawa i społeczeństwa obywatelskiego, a także przejścia do gospodarki rynkowej. Utworzona została nowa szkoła międzynarodowego prawa prywatnego i prawa inwestycyjnego prof. V.M. Kossak, prawa korporacyjnego prof. V. Krawczuk, doc. V. Tsikalo. Na wydziale prowadzone są również studia magisterskie na takich kierunkach, jak np. notariat, obsługa prawna w zakresie przedsiębiorczości; funkcjonuje również specjalizacja z zakresu sprawiedliwości naprawczej czy administracji sądowej.
Keywords: prawo cywilne; proces cywilny; szkoła naukowa; historia