Timčasova okupacìâ častini teritorїї Ukraїni âk faktor specìal′nogo fìnansovo-pravovogo regulûvannâ - Ìl′nic′kij, Oleg (L'vìvs'kij nacìnal'nij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2017)
Fundusze publiczne środków pieniężnych są przedmiotem stosunków prawnych w sferze publicznej działalności finansowej. W związku z powyższym określenie ich statusu prawnego jest kwestią kluczową.Zgodnie z art. 1 oraz 3 ustawy Ukrainy o podstawowych prawach i wolnościach obywateli oraz o systemie prawnym na okupowanym terytorium Ukrainy z dnia 15.04.2014 r. terytorium lądowe Autonomicznej Republiki Krym oraz miasta Sewastopol, wody wewnętrzne Ukrainy na tych terytoriach, wewnętrzne wody morskie oraz wody terytorialne Ukrainy otaczające Półwysep Krymski, terytorium wyłącznej morskiej strefy ekonomicznej Ukrainy wzdłóż wybrzeża Półwyspu Krymskiego oraz przylegającego do wybrzeża szelfu kontynentalnego – wszystkie te terytoria znajdują się w jurysdykcji organów władzy państwowej Ukrainy zgodnie z przepisami prawa międzynarodowego, konstytucją oraz ustawami Ukrainy. Z kolei przestrzeń powietrzna nad tymi terytoriami posiada status tymczasowo okupowanego trytorium, które jest nieodłączną częścią terytorium Ukrainy, gdzie również obowiązuje konstytucja oraz prawo Ukrainy, jednak możliwość realizacji suwerenności Ukrainy nad tym terytorium jest ograniczona.Brak możliwości realizacji uprawnień władczych dotyczących funkcjonowania instytucji publicznych na określonym terytorium prowadzi do potrzeby zmiany podejścia do realizacji uprawnień państwa w celu zachowania prawa do konkretnego terytorium. Wspomniana kwestia ma swoje odniesienie także do sfery regulacji systemów finansowych państwa, które przewidują jednolitość centralnego systemu finansowego z innymi terytoriami państwa.Wprowadzone do prawa finansowego Ukrainy zmiany określiły szczególne stosunki pomiędzy budżetem państwowym a budżetami Republiki Autonomicznej Krym oraz miasta Sewastopol. Wspomniany model «samofinansowania» przewiduje pełne finansowanie działalności administracji na określonych terytoriach przez miejscowy budżet oraz przekierowuje wszelakie środki otrzymane w formie dochodów budżetowych do budżetów miejscowych. Pozostałe kwestie organizacji działalności ekonomicznej na tymczasowo okupowanym terytorium uregulowane zostały w ustawie Ukrainy o utworzeniu wolnej strefy ekonomicznej «Krym» oraz o szczególnym charakterze prowadzenia działalności ekonomicznej na tymczasowo okupowanym terytorium Ukrainy z dnia 12.08.2014 r.Analiza statusu realizacji uprawnień państwa na wschodnich ziemiach Ukrainy, gdzie prowadzone są działania bojowe, świadczy o połączeniu systemu prowadzenia działań antyterrorystycznych z rzeczywistym stanem wojennym. Jednocześnie system prawny wspomnianych terytoriów jest nadal formalnie nieokreślony. Chociaż warunki i skutki dla terytorium Republiki Autonomicznej Krymu oraz okupowanej części obwodu donieckiego i ługańskiego są tożsame. Dlatego też, Autor uważa, że jednym z pierwszych kroków powinno być rozszerzenie reżimu prawnego dla tymczasowo okupowanych terytoriów również i na te terytoria z jednoczesnym wskazaniem rzewistych sił okupacyjnych na terenie obwodu donieckiego i ługańskiego.Osobną kwestią przepisów szczególnych odnoszących się do terytoriów okupowanych są działania zmierzające do zapobieżenia legalizacji dochodów uzyskanych wskutek działań przestępczych czy też przeznaczonych na finansowanie terroryzmu. Dzisiejszy stan prawny wyłącza możliwość udziału tych środków w finasnowo-kredytowym systemie Ukrainy, ponieważ ostatecznym odbiorcą korzyści wynikających z tego rodzaju operacji będą najprawdopodbniej terrorysci oraz inni uczestnicy międzynrodowej działalności przestępczej.[...]
Keywords: okupacja tymczasowa; szczególny wyjątkowy reżim prawny; terroryzm; system finansowy