Funkcїї dogovoru strahuvannâ - Bek, Ûlìan (L'vìvs'kij nacìnal'nij unìversitet ìmenì Ìvana Franka, 2019)
Artykuł poświęcony jest objaśnieniu funkcji umowy ubezpieczenia oraz wskazaniu ich znaczenia dla realizacji umowy jako głównej instytucji z zakresu ubezpieczeń. Funkcje umowy ubezpieczenia rozpatrywane będą na podstawie ich podziału na ogólne, specjalne i specyficzne. Ogólne funkcje umowy ubezpieczenia są wspólne z funkcjami innych umów cywilnoprawnych, specjalne to są te, które należą wyłącznie do umowy ubezpieczenia, a specyficzne funkcje ujawniają istotę odrębnych rodzajów umów ubezpieczenia, zwłaszcza ubezpieczeń osobistych, ubezpieczeń majątkowych, ubezpieczeń odpowiedzialności cywilnej i umowy ubezpieczenia ryzyka. Ogólne funkcje umowy ubezpieczenia obejmują następujące funkcje: regulacyjną, gwarancyjną i ochronną, które to funkcje właśnie ujawniają podstawowe znaczenie umowy ubezpieczenia w regulacji stosunków ubezpieczeniowych. Biorąc pod uwagę funkcje ubezpieczeniowe, można wyróżnić specjalną funkcję umowy ubezpieczenia, ujawniającą rolę umowy ubezpieczenia w regulacji stosunków ubezpieczeniowych. Specjalną funkcją umowy ubezpieczenia jest zwłaszcza funkcja zabezpieczenia. Funkcja zabezpieczenia polega na tym, że zapobiega wystąpieniu lub zmniejszaniu ilości negatywnych konsekwencji cywilnoprawnych, w razie wystąpienia przypadków ubezpieczenia przewidzianych w umowach ubezpieczenia osobistego, ubezpieczenia majątkowego, ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenia ryzyka.Umowy ubezpieczenia osobistego i majątkowego pełnią specjalną funkcję ubezpieczenia — funkcję kompensacyjną. Zgodnie z tymi umowami ubezpieczonemu beneficjentowi należy wypłata odszkodowania w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku.Konieczne jest również wyróżnienie takich rodzajów ubezpieczeń, jak ubezpieczenie na życie oraz dobrowolne umowy ubezpieczenia emerytalnego, które pełnią funkcję akumulacyjną. Zgodnie z warunkami tych umów płatność następuje w przypadku osiągnięcia osobą określonego wieku. Umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenia ryzyka pełnią funkcję zapewniającą, ponieważ umowy te można uznać za nienazwane rodzaje zabezpieczenia wykonania prawa cywilnego przez ubezpieczającego. Wymienione funkcje umowy ubezpieczenia ujawniają jej znaczenie jako regulatora stosunków cywilnych w sferze ubezpieczeń i określają specyfikę stosunków ubezpieczeniowych, które powstają między ich uczestnikami.
Keywords: funkcje umowy; funkcje umowy ubezpieczenia; funkcje ubezpieczeniowe; rodzaje umów ubezpieczeniowych