Redukowanie administracji publicznej — argumenty współczesne - Błaś, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Termin niepomijalności administracji publicznej to odpowiedź na niepokojące niekiedy zjawisko redukowania administracji publicznej na płaszczyźnie ideowej, ustrojowo-prawnej i praktycznej. U podstaw zjawiska redukowania administracji publicznej stoi idea liberalizmu. Redukowanie państwa i jego administracji ma jednak swoje granice. Granicą najczęściej występującą w praktyce jest kryzys państwa i administracji publicznej.
Keywords: administracja publiczna; niepomijalność administracji publicznej; redukowanie administracji publicznej