Deklaracja o Powszechnym Braterstwie na tle posoborowego dialogu chrześcijaństwa z islamem - Baran, Tomasz (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Autor w prezentowanym tekście omawia Dokument o Powszechnym Braterstwie, który został podpisany w Abu Dhabi w 2019 roku przez Wielkiego Imama Al. Tayyeba i papieża Franciszka, z uwzględnieniem historii dialogu chrześcijaństwa z islamem po Soborze Watykańskim II. Pierwsza część tekstu omawia stosunek tych dwóch religii przed Soborem, ze szczególnym uwzględnieniem wydanej za pontyfikatu Piusa XII instrukcji De motione oecumenica dotycząca kontaktów z niekatolikami. Następnie, autor skupia się dokumentach Soboru dotyczących islamu, omawia ich główne założenia, a także przedstawia krytykę wybranych autorów. W dalszej części tekstu omówiona zostaje kwestia stosunku do islamu papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI, poprzedzających pontyfikat papieża Franciszka. W końcowej części tekstu autor skupia się na tekście Deklaracji oraz omawia reakcje i zarzuty jakie wobec niej poszczególni komentatorzy.
Keywords: Deklaracja o Powszechnym Braterstwie; Sobór Watykański II (1962-1965); islam; Kościół; Franciszek (papież)