Jane Jacobs i jej krytyka dominujących metod w urbanistyce - Gaweł, Kamil (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł poświęcony jest jednej z najsłynniejszych dwudziestowiecznych urbanistek Jane Jacobs i jej krytyce wobec dominujących metod planowania miasta. Tekst analizuję genezę modernistycznej urbanistyki (na przykładzie koncepcji Ebenezera Howarda, oraz Le Corbusiera). Przedstawia również stosunek Jane Jacobs do ich amerykańskich realizacji w planowaniu miasta (na przykładzie Roberta Mosesa, Ruchu City Beautiful, oraz postaci Lewisa Mumforda). Autor przedstawia także w zarysie wizję miasta Jane Jacobs.
Keywords: Jacobs, Jane; Howard, Ebenezer; modernizm; Le Corbusier; Jeanneret, Charles-Edouard