Tunezja po Arabskiej Wiośnie : kształt systemu politycznego i prawnego oraz sytuacja wewnętrzna kraju - Modzelewski, Bartosz (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Arabska wiosna, która swój początek miała w jednym z najbardziej spetryfikowanych politycznie i kulturowo regionów świata, była sporym zaskoczeniem dla społeczności międzynarodowej, a jej szeroki zasięg oraz dynamiczny przebieg wzbudził szereg nadziei i obaw. Liczono na zdemokratyzowanie systemów polityczno-prawnych krajów arabskich i muzułmańskich oraz poprawę warunków bytowych ludzi w nich żyjących. Obawiano się natomiast rozprzestrzenienia się fundamentalistycznych ideologii i destrukcji z trudem budowanego ładu społecznego. Tunezja, jako kraj, w którym swój początek miała rewolucja kaktusowo-jaśminowa stanowiąca preludium do przemian w innych krajach, jest szczególnie ciekawym obszarem do weryfikacji wspomnianych widoków i niepokojów.
Keywords: Arab Spring; Cactus-Jasmine Revolution; Tunisia