Stanowisko religii wobec samobójstwa - Mencel, Patrycja (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Samobójstwo jest zjawiskiem stanowiącym od wielu stuleci poważny problem społeczny. Śmierć samobójcza stanowi tragedię dla bliskich, przyjaciół, znajomych, ale także społeczeństwa. Zjawisko ma bowiem wyraźnie społeczny wymiar. Dane statystyczne wskazują na szeroki zakres problemu. Oficjalne statystyki odnotowują rocznie na terenie kraju ok. 6 tysięcy zamachów samobójczych, które kończą się zgonem . Pomimo innowacyjnych metod wykrywania, a także leczenia zaburzeń psychicznych, dostępności do lekarzy specjalistów, rozwoju nauki oraz znacznej poprawy sytuacji ekonomicznej społeczeństwa, odsetek ludzi targających się na własne życie wzrasta. Biorąc pod uwagę wieloczynnikowe uwarunkowania samobójstw zaznaczyć należy, że zjawisko jest przedmiotem badań wymagających bieżącej aktualizacji. Współczesny stosunek do odebrania sobie życia jest obszarem zainteresowań wielu dziedzin nauki tj. psychologii, psychiatrii, kryminologii, suicydologii, a także religii. Poglądy religii na samobójstwo nie są jednolite. Ryzyko zachowań autodestrukcyjnych uzależnione jest między innymi od wyznawanej przez jednostkę religii i związanych z nią wzorców zachowań. Autorka tekstu wskazuje teoretyczne aspekty zjawiska oraz poglądy wybranych religii wobec zachowań samobójczych jednostek.
Keywords: samobójstwo; autodestrukcja; śmierć; religia