Koncepcja chińskiego porządku Erica Voegelina - Popielarski, Marek (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Problematyka chińskiej cywilizacji i myśli politycznej stała się istotną częścią zainteresowań Erica Voegelina pod koniec jego życia. Właśnie jej ujęcie w "Epoce Ekumenicznej" z 1974 roku stało się przyczynkiem do rozważań nad jednością ludzkości. Ekumena chińska, jak określa ten obszar cywilizacyjno-kulturowy jest badana pod kątem najważniejszych dla filozofii politycznej pojęć Voegelina. Z samookreślenia się chińskiej cywilizacji jako jedynej w obrębie znanego świata wywodzone są jej specyficzne cechy i sposób myślenia. Kluczową cechą charakterystyczną okazuje się niepełny przełom w kwestii odkrycia ludzkiej duszy i jej porządku. W symbolach politycznych, kluczowych terminach jak kuo czy tien-hia próbuje Voegelin odkrywa specyficznie chińskie pojęcie polityczności. Celem artykułu jest ukazanie zastosowania warsztatu pojęciowego Erica Voegelina i jego kategorii do badania chińskiej cywilizacji, ukazując równocześnie wagę refleksji dla całości dorobku stanfordzkiego filozofa.
Keywords: Chiny; ekumena; dusza; historia