Czy istnieje prawo do aborcji? Analiza prawa międzynarodowego i koncepcji osoby - Rejman, Ewa (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Artykuł analizuje przepisy dotyczące zdrowia reprodukcyjnego i aborcji w prawie międzynarodowym. Opisany jest kontekst przyjęcia poszczególnych przepisów i jego znaczenie dla ich wdrożenia. Działalność podmiotów międzynarodowych, takich jak Organizacja Narodów Zjednoczonych, zasługuje na szczególną uwagę w tej dziedzinie, ponieważ może ona wpływać na systemy ustawodawstwa krajowego za pomocą instrumentów miękkiego prawa. Druga część artykułu ma na celu analizę koncepcji osoby w odniesieniu do ochrony życia ludzkiego. Różne pomysły są prezentowane i krytycznie omawiane ze szczególnym naciskiem na ich potencjalne i już zaobserwowane implikacje. Biorąc pod uwagę brak prawa do aborcji w jakimkolwiek międzynarodowym wiążącym dokumencie i szkodliwe konsekwencje uzależnienia przyznania statusu osoby w oparciu o jakąkolwiek inną cechę niż przynależność do rodziny ludzkiej, należy stwierdzić, że domniemane prawo do aborcji nie istnieje w międzynarodowej sferze prawnej.
Keywords: prawo do aborcji; prawa reprodukcyjne; prawo do życia; aborcja; godność człowieka