„Emocjonalny rollercoaster” a gotowość do działania bliskich osób zaginionych - Urbaniak, Aneta (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest ukazanie emocji ujawniających się w narracjach bliskich osób długotrwale zaginionych. Podstawą empiryczną prowadzonych rozważań są trwające badania własne, których zadaniem jest opis świata społecznego rodzin takich osób ze szczególnym uwzględnieniem kategorii działania. Przedstawione spostrzeżenia i konkluzje pochodzą ze wstępnej analizy siedmiu wywiadów narracyjnych i zostały wsparte wnioskami z dotychczas zrealizowanych badań naukowców brytyjskich i australijskich
Keywords: związki wspólnie niezamieszkałe; dezaprobata społeczna; indywidualizacja; rodzina; małżeństwa mieszane; zaufanie; wielorodzicielstwo; pole artystyczne; komunikacja; autonomia; ojcostwo; normy społeczne; wykluczenie społeczne; młodość; emocje; kręgi społeczne; dewiacja; miłość; kariery palaczy; para; macierzyństwo; rytuał interakcyjny; sukces i porażka artystyczna; podmiotowość; płeć; seksualność; kwarantanna; Internet; kultura; pandemia COVID-19; etnokulturowa nierówność; transgresja normatywna; działanie; układ małżeński; poczucie własnej wartości; intersekcjonalność; mężczyźni; osoby zaginione; memy; rodzicielstwo