Tajemnica procesu tworzenia w świetle teorii Floriana Znanieckiego oraz Pierre’a Bourdieu - Dyczek, Berenika (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W tym artykule opisano niektóre okoliczności kształtowania się ludzi twórczych, na które również zwrócili uwagę w swoich teoriach socjologicznych Florian Znaniecki i Pierre Bourdieu. Celem pracy było bliższe przyjrzenie się warunkom kreującym artystów i ukonkretnienie twierdzeń polskiego socjologa, które mają związek z kręgami społecznymi artystów. Zwrócono też uwagę na relacje między osiąganiem sukcesu a refleksyjnością podmiotu, związaną z analizą środowiska pola literackiego według Bourdieu. Kluczowym problemem była sama kwestia osiągania sukcesu.
Keywords: związki wspólnie niezamieszkałe; dezaprobata społeczna; indywidualizacja; rodzina; małżeństwa mieszane; zaufanie; wielorodzicielstwo; pole artystyczne; komunikacja; autonomia; ojcostwo; normy społeczne; wykluczenie społeczne; młodość; emocje; kręgi społeczne; dewiacja; miłość; kariery palaczy; para; macierzyństwo; rytuał interakcyjny; sukces i porażka artystyczna; podmiotowość; płeć; seksualność; kwarantanna; Internet; kultura; pandemia COVID-19; etnokulturowa nierówność; transgresja normatywna; działanie; układ małżeński; poczucie własnej wartości; intersekcjonalność; mężczyźni; osoby zaginione; memy; rodzicielstwo