Dyskurs seksualności w kontekście badania Życie płciowe warszawskiej młodzieży akademickiej – 1903 a 2018 rok - Worsztynowicz, Klaudia (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Podstawowym celem tekstu jest przedstawienie oraz porównanie wybranych wyników badań przeprowadzonych w 1903 oraz w 2018 roku na temat obyczajowości seksualnej studentów uczelni warszawskich. Niniejszy artykuł składa się z dwóch części: teoretycznej oraz empirycznej. Pierwszaz nich powstała w nawiązaniu do konstruktywistycznego charakteru seksualności oraz jej urządzania w społeczeństwie. Wskazuję w niej na korelacje między władzą a dyskursem. Wspominam także o roli re-dyskursu w procesie kształtowania seksualności – performatywności oraz binarności kultury. Podstawą tych rozważań są koncepcje Michela Foucaulta, Judith Butler, Gail Rubin orazJeffreya Weeksa. Najważniejszą pracą w części emprycznej jest Życie płciowe warszawskiej młodzieży akademickiej autorstwa Roberta Bernhardta oraz Tadeusza Łazowskiego i Konrada Siwickiego. Jest ona analizą porównawczą badań sondażowych, przeprowadzonych w oparciu o ankietę Życie płciowe warszawskiej młodzieży akademickiej w 1903 oraz jej zmodyfikowaną wersję zrealizowaną przeza utorkę artykułu w 2018 roku. Badania skupiają się na życiu seksualnym młodych mężczyzn studiujących na uniwersytetach warszawskich.
Keywords: związki wspólnie niezamieszkałe; dezaprobata społeczna; indywidualizacja; rodzina; małżeństwa mieszane; zaufanie; wielorodzicielstwo; pole artystyczne; komunikacja; autonomia; ojcostwo; normy społeczne; wykluczenie społeczne; młodość; emocje; kręgi społeczne; dewiacja; miłość; kariery palaczy; para; macierzyństwo; rytuał interakcyjny; sukces i porażka artystyczna; podmiotowość; płeć; seksualność; kwarantanna; Internet; kultura; pandemia COVID-19; etnokulturowa nierówność; transgresja normatywna; działanie; układ małżeński; poczucie własnej wartości; intersekcjonalność; mężczyźni; osoby zaginione; memy; rodzicielstwo