Socjologia rodziny – Ja, My i Oni - Singly, François de (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Według Norberta Eliasa pojęcie „społeczeństwo jednostek” charakteryzuje współczesne społeczeństwa europejskie, w ramach których jednostki definiują się najpierw poprzez cechy wyjątkowe, a dopiero potem poprzez przynależność do grupy. „Ja” wyprzedza „my”. To z tej perspektywy artykuł przygląda się procesowi indywidualizacji, mającemu miejsce w rodzinie. Opisuje zmiany związane z krzyżowaniem się procesu indywidualizacji z relacjami małżeńskimi i relacjami pomiędzy rodzicami a dziećmi.
Keywords: związki wspólnie niezamieszkałe; dezaprobata społeczna; indywidualizacja; rodzina; małżeństwa mieszane; zaufanie; wielorodzicielstwo; pole artystyczne; komunikacja; autonomia; ojcostwo; normy społeczne; wykluczenie społeczne; młodość; emocje; kręgi społeczne; dewiacja; miłość; kariery palaczy; para; macierzyństwo; rytuał interakcyjny; sukces i porażka artystyczna; podmiotowość; płeć; seksualność; kwarantanna; Internet; kultura; pandemia COVID-19; etnokulturowa nierówność; transgresja normatywna; działanie; układ małżeński; poczucie własnej wartości; intersekcjonalność; mężczyźni; osoby zaginione; memy; rodzicielstwo