Solidarité et confiance dans le couple - Kaufmann, Jean-Claude (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Jaka jest natura związku pary? Często mówimy o „miłości”, ale definicja ta pozostaje bardzo niejasna, jeśli weźmiemy pod uwagę, że istnieje wiele różnych form miłości i że uczucie to jest obecnew bardzo różnym stopniu w życiu małżeńskim. Dokładniejsza analiza uczuć i zasad, które składają się na współczesną więź małżeńską, pozwala lepiej zrozumieć, jak się ona obecnie rozwija.W artykule przeanalizowano różne pojęcia: solidarność, szacunek, zaufanie i wzajemne wsparcie.Dyskusji poddane jest też obustronne uznanie. Zauważono, że musi ono być narzucone innym kręgom społecznym, które mogą stać się wobec siebie konkurencyjnymi, także najbliższym, takim jakrodzice czy przyjaciele. Prowadzi to do powstania nowej roli w związku, rodzaju terapeuty duszy,którego zadaniem jest przywrócenie partnerowi/partnerce poczucia własnej wartości, zagrożonego przez sposób funkcjonowania społeczeństwa
Keywords: men; ethnocultural inequality; social norms; subjectivity; autonomy; action; appreciation; youth; intersectionality; paternity; living-apart-together relationships; memes; family; maternity; mixed marriages; individualization; parenthood; deviation; social disapproval; couple; culture; normative transgression; conjugal system; pandemic COVID-19; trust; communication; interactive rituals; love; missing persons; artistic success and failure; sexuality; Internet; quarantine; multiple parenthood; social circles; social exclusion; careers of smokers; gender; self-esteem; emotions; art field