Od autorytaryzmu Kádára do wyborów w 1990 roku — trudne początki węgierskiej transformacji ustrojowej - Héjj, Dominik (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W 2020 roku Węgrzy obchodzili 30. rocznicę pierwszych wolnych wyborów parlamentarnych, będących dopełnieniem transformacji ustrojowej, która rozpoczęła się wcześniej. W artykule chciałbym wskazać na procesy zachodzące zarówno w środowisku decydentów komunistycznej partii władzy, jak i kształtującego się środowiska opozycji, aby lepiej zrozumieć fenomen tej bezkrwawej transformacji.
Keywords: 1989; Węgry; transformacja systemowa