NZ Agreements - Antoszewski, Andrzej. Kierownik projektu; Żukiewicz, Przemysław. Wykonawca projektu; Zieliński, Mateusz. Wykonawca projektu; Domagała, Katarzyna. Wykonawca projektu
Koalicje gabinetowe są integralną częścią wielu systemów politycznych a wielu autorów uznaje ich trwałość za dobry wskaźnik stabilności danego systemu politycznego. Choć ich funkcjonowanie jest złożonym procesem, to niewątpliwie szczególną rolę odgrywa w nim etap formowania danego sojuszu. Celem projektu jest opracowanie nowego – sieciowego – modelu formowania koalicji gabinetowych, który z jednej strony odzwierciedlałby strukturalne właściwości omawianego procesu (jego złożoność i wielopoziomowość), a z drugiej strony – wskazywałby na liczbę, intensywność oraz jakość połączeń decydujących o tej strukturze. Odmienne muszą być również główne założenia badawcze – zogniskowanie badań na dynamice zachodzących interakcji jako głównej determinancie przebiegu procesu formowania koalicji gabinetowych. W celu opracowania takiego modelu klasyczne dla politologii metody i narzędzia badawcze będą dostosowane do wymogów perspektywy sieciowej, która kładzie nacisk na znaczenie sieci społecznych.