Artificial intelligence i singularity w procesie stosowania prawa - Zienowicz, Tomasz A. (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
Niewątpliwie pewne elementy rewolucji teleinformatycznej czy tez informatycznej wkraczają w polski system prawa oraz w systemy prawne państw europejskich. Na polskim gruncie uwagę skupiają regulacje ustawy z 5.9.2016 r. o usługach zaufania oraz identyfikacji elektronicznej. Akt ten ma służyć implementacji rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 910/2014 z 23.7.2014 r. w sprawie identyfikacji elektronicznej i usług zaufania w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym oraz uchylającego dyrektywę 1999/93/WE. Rodzi się tu oczywiste pytanie: czy idziemy w nieznane, jakim jest zastosowanie sztucznej inteligencji w procesie stosowania, a może w przyszłości także stanowienia prawa oraz czy ww. nowelizacja jest lub może okazać się pierwszym krokiem na tej drodze?
Keywords: sztuczna inteligencja; stosowanie prawa; algorytmiczna analiza dowodów; definiowanie wartości; abstrakcyjne ramy dialektyczne