Doręczenia elektroniczne pomiędzy podmiotami publicznymi w postępowaniu - Szczepaniak, Sylwester (Wydawnictwo C.H. Beck, 2019)
W niniejszej glosie autor omawia dwa postanowienia NSA dotyczące doręczeń elektronicznych pomiędzy podmiotami publicznymi w postępowaniu, do którego zastosowanie znajdują przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego. Naczelny Sąd Administracyjny w tych orzeczeniach uznał, że za dzień doręczenia aktu administracyjnego organowi publicznemu uznaje się dzień potwierdzenia odbioru przez złożenie podpisu elektronicznego przez pracownika urzędu, a nie dzień wystawienia poświadczenia przedłożenia wystawionego przez elektroniczną skrzynkę podawczą. W glosie opisano oba orzeczenia z uwagi na podobny stan faktyczny oraz podobne wnioski. Ważnym argumentem był też fakt, iż glosowane orzeczenia są stosunkowo nowe. Glosa ma charakter krytyczny w stosunku do przedstawionych przez NSA wniosków. W ocenie autora glosy zapadłe orzeczenia nie uwzględniają specyfiki podmiotów publicznych – nawet jeżeli występują one jako strona w postępowaniu administracyjnym oraz przepisów ustawy z 17.2.2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
Keywords: doręczenie decyzji; kodeks postępowania administracyjnego; elektroniczna skrzynka podawcza; doręczenie pomiędzy podmiotami publicznymi