The Eastern Partnership — the Polish platform for integration - Siekiera, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Partnerstwo Wschodnie jest oficjalnym programem Unii Europejskiej, realizowanym w ramach Europejskiej Polityki Sąsiedztwa. Państwa Europy Wschodniej oraz Kaukaz mogą liczyć na daleko idącą pomoc z Brukseli, bez względu na akcesję do tejże organizacji. Armenia, Azerbejdżan, Białoruś, Gruzja, Mołdawia i Ukraina to sześć państw, które uczestniczą w tym ambitnym staraniu. Podstawą kooperacji są jednak akty niewiążące (soft law). Dzięki temu, oczekiwana przemiana w dobrze prosperujące, demokratyczne państwa prawa może być osiągnięta w dogodny sposób, w tempie i zasięgu odpowiednim dla każdego partnera. Polska jest bardzo dumna ze swoich przyjaznych, stabilnych i opartych na zaufaniu stosunków w regionie. Warszawa stała się wzorcem dla omawianych sześciu państw. Inicjatywa wyszła od polskiego Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego. Z roku na rok program rozkwitał. Polska Prezydencja w Radzie Unii Europejskiej w 2011 r. uczyniła z Partnerstwa Wschodniego flagową inicjatywę. Dzięki ogromnemu wkładowi Polski partnerstwo osiąga sukcesy zarówno na poziomie politycznym, jak i ekonomicznym. Z pomocą Zachodnich demokracji, państwa ze Wschodu są w stanie osiągnąć stabilność, bezpieczeństwo i dobrobyt.
Keywords: Partnerstwo Wschodnie; polska polityka zagraniczna; polska prezydencja; polityka względem Wschodu; Europa Wschodnia