Zastosowanie art. 101 ust. 1 TFUE przez krajowe organy antymonopolowe w sytuacji, gdy porozumienie ograniczające konkurencję spełnia kryteria de minimis, a konkurencja zostaje w znacznym stopniu ograniczona — glosa do orzeczenia z dnia 13 grudnia 2012 r. w sprawie C-226/11 Expedia - Kostecka-Jurczyk, Daria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
The aim of the paper is to analyze the possibility of imposing sanctions on anticompetitive agreements, when in national law this practice appreciably restricts competition, but in the light of EU law, it is classified as an agreement of minor importance. The paper also shows the criteria useful to determine when the restriction on competition is appreciable.
Keywords: porozumienia antykonkurencyjne; praktyki uzgodnione; porozumienia o mniejszym znaczeniu; krajowe organy ds. konkurencji; ograniczenia konkurencji