Purely internal situations in European Union law after Åklagaren v Hans Åkerberg Fransson - Stępkowski, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić rozwój pojęcia sytuacji czysto wewnętrznej, obecnego w prawie Unii Europejskiej, i wpływ wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie Åklagaren v Hans Åkerberg Fransson na treść i zakres tegoż pojęcia. Artykuł ma w szczególności rozpoznać nową podstawę do rozciągania prawa UE na sytuacje czysto wewnętrzne, wtedy gdy poziom ochrony z Karty i wymogi pierwszeństwa, jednolitości i skuteczności tego wymagają, a także przybliżyć pojęcie działania nie w pełni określonego przepisami prawa UE. W celu prześledzenia rozwoju pojęcia sytuacji czysto wewnętrznej wykorzystane zostało orzecznictwo TSUE.
Keywords: sytuacja czysto wewnętrzna; łącznik z prawem UE; stosowanie prawa UE w sądach krajowych; działanie nie w pełni określone przepisami prawa Unii