Administracja publiczna zarządzana nowocześnie — kilka refleksji - Zacharko, Lidia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Celem artykułu jest próba pokazania wyzwań, które stoją przed administracją publiczną w zakresie zarządzania. Specyfika świadczonych usług wymusza właściwy, jak też uporządkowany sposób działania, którego głównym celem powinna być jakość. Klient jest najważniejszą osobą w każdej organizacji. Zarządzanie jakością w administracji implikuje wdrożenie nowoczesnych technik i metod działania, takich jak: benchmarking, benchlearning, reengineering, outsourcing, czy regranting.
Keywords: zarządzanie jakością; „benchmarking”; „benchlearning”; „outsourcing”; zarządzanie wiedzą; organizacja inteligentna