Niepomijalność standardów „dobrej administracji” w publicznym prawie gospodarczym - Popowska, Bożena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Ustawa z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców zawiera katalog przepisów o charakterze głównie procesowym, nawiązujących do zasad ogólnych, unormowanych w kodeksie postępowania administracyjnego, traktowanych jako wzorzec „dobrej administracji”. Zamieszczone w tej ustawie zasady prawa dotyczące działania administracji publicznej mają szerszy zakres stosowania aniżeli sprawy podejmowania, wykonywania i zakończenia działalności gospodarczej. Można je uznać za zasady ogólne (procesowe), to jest doniosłe dla całego porządku publicznego prawa gospodarczego, a nie jedynie w sferze zadań państwa związanych z podejmowaniem, wykonywaniem i zakończeniem działalności gospodarczej.
Keywords: dobra administracja; prawo przedsiębiorców; publiczne prawo gospodarcze