Między niepomijalnością administracji publicznej a deadministrowaniem - Lisowski, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Systemowa niepomijalność administracji publicznej (i prawa administracyjnego) stanowi swego rodzaju „przezroczysty aksjomat”. Pierwotnie wynika z zasięgu i znaczenia administracji publicznej w ujęciu przedmiotowym, znajdując potwierdzenie w podmiotowo rozumianej administracji publicznej. Systemowa nieodzowność administracji publicznej nie oznacza jednak jej niezmienności, co nie zawsze prowadzi do pełnego utrzymania jej niepomijalności. Możliwe modyfikacje mogą prowadzić do tak zwanego deadministrowania. Różnorodność i stopniowalność tego zjawiska wymaga racjonalnych decyzji. Istotną rolę w tym względzie ma do odegrania nauka prawa administracyjnego.
Keywords: administracja publiczna; nieodzowność; niezbędność; niepomijalność; deadministrowanie