Dyspersja administracji jako przyczyna niepomijalności administracji publicznej - Korczak, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W artykule prezentowany jest pogląd o nieograniczoności rozrostu zjawiska administracyjnego pod wpływem przemian cywilizacyjnych. Przedstawione zostaną poszczególne jego przyczyny i czynniki kształtujące, w wyniku których administracja otrzymuje nowe zadania do wykonania. W konsekwencji rozrostu zadań następuje rozrost jej struktur, ale też przekształcenia w zakresie form działania. Jak zostanie wykazane, proces dyspersji ma charakter obiektywny i nie jest wynikiem działania samej administracji, lecz czynników zewnętrznych.
Keywords: administracja publiczna; zjawisko administracyjne; pogranicze prawa administracyjnego; dyspersja