Niepomijalność Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych w zamówieniach publicznych - Kiczka, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Prawo zamówień publicznych jest częścią publicznego prawa gospodarczego, określaną w piśmiennictwie naukowym mianem prawa zarządu mieniem publicznym. Prawo zamówień publicznych z 2019 roku wzmacnia pozycję prawną Prezesa Urzędu w systemie zamówień publicznych w stosunku do stanu dotychczasowego. Niezależnie od tego do badanego porządku prawnego wprowadzono nowy organ administracji publicznej — Komitet do spraw Kontroli w Zamówieniach Publicznych. Wszystko to świadczy głównie o niepomijalności Prezesa Urzędu w zamówieniach publicznych w społecznej gospodarce rynkowej.
Keywords: Prezes Urzędu Zamówień Publicznych; zamówienia publiczne